Opeta lapset kotitöihin – palkitsee muhkeasti pitkässä juoksussa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tutkijoiden mukaan lapset tulisi kannustaa kotitöihin mukaan jo pienestä pitäen. Vastuullisuus ja omatoimisuus syntyy kokemusten kautta. Itsenäiset ja erilaisista askareista selviytyvät lapset ovat tulevaisuuden menestyjiä.

Minnesotan yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan nuorella iällä kotitöihin osallistuneet lapset menestyvät muita paremmin opiskelussa ja varhaisella työuralla. He oppivat vastuullisuutta kotona aikaisessa vaiheessa. Kotitöiden tekeminen on pienten saavutusten voittamista siinä missä isommat tavoitteet tulevaisuudessa. Pienet lapset voivat täyttää astianpesukonetta, kerätä leluja, pedata petinsä tai viedä viikatut pyykkinsä kaappiin omille paikoilleen.

Harvardin yliopiston tutkimus puolestaan osoittaa, että kotitöistä suoriutuvat lapset ovat myöhemmin keskimääräisesti muita onnellisempia ja kykeneväisempiä sosiaaliseen kanssakäymiseen. He oppivat ajanhallintaa ja työn jäljen merkityksen. Stanfordin yliopiston tutkija ohjeistaa, että kotitöistä ei saisi luistaa edes erityissyistä. Lasten on opittava, että työt on hoidettava joka tapauksessa kaiken muun ohella.

Tasapainoiseen elämään kuuluu eri osa-aluiden hallitseminen. Kotityöt ovat niistä yksi ja kun niitä opettaa lapselle pienestä pitäen, oppii hän niitä myös tekemään. Samalla ongelmanratkaisukyky kasvaa ja aivot kehittyvät. Duken yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan varhain pientä vastuuta elämästään ottavat lapset kehittyvät myöhemmin terveemmäksi, rikkaammaksi ja yhteiskunnalle turvallisemmaksi. Jos lapsi kiukuttelee kotitöitä tehdessään, tulee häntä opastaa toimeen lempeästi siihen saakka, että se sujuu rutiinilla siinä missä hampaiden pesu tai ulkovaatteiden naulakkoon paneminen.