Kunto-ohjaaja muistuttaa – älä kopioi somesta kenenkään ruokavaliota

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Jokaisen ihmisen tarpeet ravinnon ja liikunnan suhteen ovat hyvin erilaiset. Tämän vuoksi liikunnan ammattilaiset ja ravintoneuvojat tekevätkin asiakkailleen aina henkilökohtaiset ohjeet, jotka sopivat juuri heidän elämäntilanteisiinsa. Moni kuitenkin jakaa saamansa ohjeet sosiaalisessa mediassa.

Tänä päivänä moni ihminen kertoo sosiaalisessa mediassa millaista kunto-ohjelmaa tai ravintosuunnitelmaa hän noudattaa. Etenkin jos ohjeet ovat tuottaneet tulosta, ihmiset haluavat innoissaan jakaa ilosanomaa ja kertoa muillekin mikä heidän kohdallaan on toiminut. Ohjeet eivät kuitenkaan takaa samanlaisia tuloksia muille.

Kunto-ohjaajana toimiva Sarah Lindsay kertoi Healthista-sivustolle, että moni elämäntapojaan muuttava tekee sen virheen, että alkaa noudattamaan jonkin julkkiksen tai ihailemansa henkilön ravintosuunnitelmaa. Energiantarve tulisi aina laskea kunkin ihmisen mukaan ennen ravintosuunnitelman tekemistä.

Aktiivinen ja paljon päivänsä aikana liikkuva fitness-tähti voi tarvita esimerkiksi 3 000 kilokaloria päivänsä aikana energiaa. Toimistotyötä tekevä ja paljon istuva ihminen, joka harrastaa kevyttä liikuntaa työpäivän jälkeen, saattaa tarvita jopa tuhat kilokaloria vähemmän pudottaakseen painoaan. Tällöin fitness-tähden noudattamia ohjeita seuraamalla tavallinen ihminen voi laihtumisen sijaan alkaa lihomaan.