Mars on nyt lähellä Maata – seuraavan kerran näin lähellä 15 vuoden päästä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yksi naapuriplaneetoistamme on nyt erityisen lähellä Maapalloa. Punainen planeetta Mars sijaitsee 6. lokakuuta 62 miljoonan kilometrin päässä kotiplaneetastamme. Vaikka etäisyys voi kuulostaa edelleen hurjalta, on Mars niin lähellä että sen voi säiden salliessa erottaa taivaalta paljain silmin.

Mars on lähimpänä maata kahden vuoden välein sen ollessa taivaalla oppositiossa, eli aurinkoa vastapäätä. Aivan yhtä lähellä ei Mars ole nyt kuin vuonna 2018, jolloin se sijaitsi EarthSky-sivuston mukaan lähimmillään 57,59 miljoonan kilometrin päässä.

Se on kuitenkin lähempänä Maapalloa kuin seuraaviin 15 vuoteen, sillä planeetat tulevat olemaan yhtä lähellä toisiaan vasta syyskuussa 2035. Mars oli lähimmillään Maapalloa jopa 60 000 vuoteen vuonna 2003, jolloin se oli vain 55,76 miljoonan kilometrin päässä.