Törkeät ylinopeudet lisääntyneet räjähdysmäisesti: ”Hengellä leikkimistä!”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Sisä-Suomen poliisilaitos on kertonut koko vuoden ajan karuja tilastoja ihmisten liikennekäyttäytymisen muutoksesta huonompaan suuntaan. Pelkästään yhden poliisilaitoksen alueella törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat kasvaneet alkuvuoden aikana 250 tapauksella.

– Koko poliisilaitoksella poliisi kirjasi 677 epäiltyä törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista elokuun loppuun mennessä. Vastaava luku viime vuoden elokuun lopussa oli 417. Liikennettä valvotaan sen mitä ehditään, mutta partioilta tulee kommenttia, että ei muuta ehdi kuin ottamaan kortteja pois kuljettajilta ja määräämään heitä ajokieltoihin. Ajokieltoihin määrääminen sitoo partion pidemmäksi aikaa paperitöiden vuoksi, Sisä-Suomen poliisista kerrotaan.

Ilmiö on sama koko Euroopassa, eikä päättömän kaahaamisen syitä tiedetä. Poliisi jatkaa edelleen liikennevalvontaa ja puuttuu liikenteen vaarantamisiin aina kun mahdollista.

-Järjetön kaahaaminen on oman ja muiden tielläliikkujien hengellä leikkimistä. Näiltä kaahareilta voisi kysyä, ymmärtävätkö he ihan tosissaan, että he voivat tappaa ajamisellaan itsensä, kaverit kyydissä tai täysin sivullisia. Yksikin omien rajojen kokeilu autolla maantiellä voi olla se viimeinen, Sisä-Suomen polisilaitoksen liikennepoliisiyksikön ylikomisario Jari Näkki täsmentää.