Facebook sulkee QAnon-salaliittoteoriaa levittävät sivut

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhteisöpalvelu Facebook on sulkemassa kaikki QAnon-salaliittoteoriaan liittyvät sivut ja ryhmät. Päätös koskee varsinaisen Facebookin lisäksi myös Instagramia.

Toimenpide on osa Facebookin laajempia pyrkimyksiä vähentää misinformaation leviämistä palvelussa. Aikaisemmin Facebook poisti QAnon-sivut vain, mikäli niissä levitettiin väkivaltaista tai väkivaltaan yllyttävää materiaalia. Yksittäisiä QAnon-aiheisia julkaisuja ei NBC News -uutissivuston mukaan poisteta jatkossakaan, ainoastaan salaliittoteoriaan

QAnon-salaliittoteoria sai alkunsa vuonna 2017 4chan ja 8chan -sivustolta, jossa Q-nimimerkillä esiintynyt käyttäjä väitti kuuluvansa Yhdysvaltojen presidnetti Donald Trumpin lähipiiriin. QAnonin kannattajat uskovat Trumpin käyvän salaista sotaa maailmaa hallitsevia saatananpalvojapedofiiilejä vastaan. Trump on hehkuttanut QAnonia, kun taas esimerkiksi FBI on luokitellut sen potentiaaliseksi Yhdysvaltojen sisäiseksi terroristiuhaksi väkivaltaisiksikin yltyneiden välikohtausten vuoksi.