MaRa: Rajoitukset rapauttavat ravintola- ja matkailualaa – ihmiset juhlivat kotona

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. MaRassa on 2.800 jäsentä, joilla on 7.700 toimipaikkaa. MaRan jäsenyritykset työllistävät noin 70.000 henkilöä. Nyt järjestö on ottanut kantaa uusiin koronavirusrajoituksiin.

– Hallitus ei ole esittänyt oikeudellisia perusteita sille, miksi rajoitukset ovat oikeasuhtaisia ja välttämättömiä. Ruokaravintoloissa, kahviloissa, liikenneasemien ravintoloissa ja hotellien aamiaisravintoloissa ei ole ollut koronatartuntoja. Omavalvonta on toiminut erinomaisesti ja palveluja on tarjottu asiakkaille terveysturvallisesti. Anniskelun lopettaminen kello 22 tarkoittaa yöravintolatoiminnan viimeistenkin toimintaedellytysten loppumista. Yöllä juhliminen siirtyy kokonaan valvonnan ulottumattomiin yksityistilaisuuksiin, MaRa tiedottaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee kiihtymisvaiheen ravintoloita koskevien tiukempien rajoitusten käyttöönottoa ainakin Uudellamaalla, mahdollisesti muissakin maakunnissa. Järjestö on pyytänyt ministeriöltä tietoja ja tilastoja siitä, kuinka paljon korona-altistumisia ja koronatartuntoja on ollut yökerhoissa ja pääosin ruokaa tarjoilevissa ravintoloissa.

– Pyynnöistämme huolimatta emme ole saaneet vastauksia. Syynä lienee se, ettei koronatartuntoja ole ollut pääosin ruokaa tarjoilevissa ravintoloissa. Ainakaan niitä ei ole ollut niin paljon, että raskaat rajoitustoimet olisivat oikeutettuja. Jäsenyrittäjämme kokevat tulleensa kaltoin kohdelluiksi, kun ravintolatoimintaa rajoitetaan siitä huolimatta, että he ovat onnistuneet erinomaisesti tarjoamaan terveysturvallisesti palveluja asiakkaille.

– Näyttää siltä, ettei hallitus ole kiinnostunut toimialamme työntekijöiden syvästä ahdingosta, josta Palvelualojen ammattiliitto PAMin viime perjantaina julkaisema selvitys karusti kertoo. Yrittäjien ja työntekijöiden taloustilanne pahenee mitä pidemmälle syksy ja talvi kuluvat. Samalla yrittäjien ja työntekijöiden henkinen kantokyky on koetuksella, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.