Munat kunniaan! Tänään vietetään kansainvälistä kananmunapäivää

Lifestyle Ruoka Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kananmuna on nykysuositusten mukaan olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Terveyshyötyjen lisäksi kananmunia voi syödä hyvillä mielin, sillä niiden ympäristövaikutukset ovat pienet. Suomalainen kananmuna-ala hakee jatkuvasti uusia tapoja pienentää tuotannon vesi- ja hiilijalanjälkeä.

Tänään vietetään kansainvälistä kanamunapäivää. Toisin sanoen tänään jos koskaan kannattaa nauttia munista täysin rinnoin. Suomalaiset kuluttavat kananmunia keskimäärin 12 kiloa per henkilö vuodessa. Kananmuna on paljon muutakin kuin vain hyvä proteiinin lähde. Se sisältää monia tärkeitä ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita.

Munaa voidaan pitää vaatimattomana, mutta kuorten sisään kätkeytyy varsinainen ravintopommi. Kananmunan valkuaisessa on runsaasti kaikkia ihmisille välttämättömiä aminohappoja. Kananmunan proteiineilla on merkitystä esimerkiksi verenpaineen säätelyssä ja virustautien vastustamisessa. Munanvalkuaisessa on proteiinin ja veden lisäksi myös B-vitamiineja ja kivennäisaineita.

Suomen Siipikarjaliitto muistuttaa, että munan keltuaisessa on laadukkaan proteiinin ohella hyvälaatuista rasvaa, jonka sisältämistä rasvahapoista kaksi kolmasosaa on tyydyttämättömiä. Kaikkien rasvaliukoisten vitamiinien lisäksi se sisältää monia B-ryhmän vitamiineja, kuten B12, riboflaviinia ja foolihappoa. Kananmunat ovat yksi harvoista elintarvikkeista, jotka sisältävät ihmisille välttämätöntä D-vitamiinia luontaisesti. Lisäksi keltuaisen sisältämistä kivennäisaineista voi mainita jodin, raudan, seleenin ja sinkin.

Kansainvälistä kananmunan päivää vietetään joka vuosi lokakuun toisena perjantaina.