Suomalaisten maksuhäiriömerkinnät yleistyneet huolestuttavasti

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaisten maksuhäiriömerkinnät ovat yleistyneet. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan joukko on kasvanut kolmen kuukauden aikana 2.300 ihmisellä ja koko vuoden aikana 6.000 henkilöllä. Nyt maksuhäiriömerkintä on lähes 392.000 suomalaisella.

– Erityisesti miesten osalta kehityksen suunta ja vauhti huolestuttavat. Kymmenellä prosentilla miehistä on maksuhäiriömerkintöjä, kolmikymppisistä jo yli 16 prosentilla. Naisillakin häiriöt ovat toki lisääntyneet, mutta huomattavasti hitaammin. Heillä maksuhäiriön todennäköisyys on korkeimmillaankin kymmenessä prosentissa, vertailee liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastiedosta.

Hänen mukaansa suomalaisten ylivelkaantuminen on hyvin monitahoinen ongelma, vaikka keskustelu painottuu useimmiten rahaluottoihin. Muhosen mukaan maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikojen lyhentäminen ei ole ratkaisu ongelmiin, vaan aihepiiristä kaivattaisiin enemmän tietoa. Tutkitusti vielä 3-4 vuotta vanha maksuhäiriömerkintä kertoo luottoriskin olevan yhä selvästi kohollaan.