Laulavan koiran luultiin kuolleen sukupuuttoon – nähtiin nyt ensikertaa 50 vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jo kauan sitten luonnosta sukupuuttoon kuolleeksi luultu harvinainen koirarotu on löydetty uudelleen. Kyseessä on laulava uudenguineankoira, joiden nimi tulee jodlaamista muistuttavasta tavasta äännellä.

Laulavia uudenguineankoiria elää noin 200 kappaletta suojelukeskuksissa ja eläintarhoissa, mutta luonnossa viimeiset yksilöt nähtiin 1970-luvulla. Vuonna 2016 joukko New Guinea Highland Wild Dog Foundation -säätiön tutkijoita löysi Indonesian Papuasta villikoiria, jotka ääntelivät laulavien uudenguineankoirien tavoin. Koirista otettuja näytteitä verrattiin jäljellä oleviin laulaviin uudenguineankoiriin.

Tutkijat uskovat koirien geneettisen samankaltaisuuden ansiosta Papuasta löydettyjen koirien edustavan alkuperäistä laulavan uudenguineankoiran kantaa. Eroavaisuuksien uskotaan CNN-uutissivuston mukaan johtuvan etäisyyksistä ja lajin vangittuna elävien edustajien sisäsiittoisuudesta.

Laulavat uudenguineankoirien laulu selittyy niiden kyvyllä ulvoa eri äänenkorkeuksilla ja äännellä toisinaan jopa lintumaisella tavalla. Koirien nivelet ja selkärangat ovat myös erittäin notkeat, minkä ansiosta ne voivat kiipeillä ja hyppiä kissojen tavoin.