Poliisi ja Metsähallitus tekevät retkiratsioita – valvovat tehostetusti luonnossa liikkujia

Matkailu · Terhi Piiroinen

Retkeily on trendikästä. Osa ihmisistä haluaa retkeillä ainoastaan sosiaalisen median sisältöä luodakseen ja lähipiirille leveilläkseen. Tällöin saattaa olla hukassa retkeilyn perusarvot ja se, kuinka luontoa tulee kunnioittaa. Puhutaan retkeilyetiketistä ja sen kunnioittamisesta.

Paras tapa oppia etikettiä on liittyä johonkin luonnossa paljon toimivaan järjestöön tai yhdistykseen, kuten Partioon tai Suomen Latuun. Metsähallituksen mukaan suurin osa retkeilijöistä käyttäytyy fiksusti, mutta esimerkiksi Nuuksion kansallispuistossa esiintyy yhä enemmän myös ikävää käyttäytymistä. Monet uudet retkeilijät ovat löytäneet kansallispuiston, eikä kaikilla ole vielä esimerkiksi paloturvallisuus tai toisten retkeilijöiden ja luonnon huomioiminen hallussa.

Metsähallitus järjestää yhdessä poliisin kanssa valvontatempaus Retkiratsian Nuuksion kansallispuistossa lauantaina 17. lokakuuta. Länsi-Uudenmaan poliisin eräyhteyshenkilöistä, Metsähallituksen erätarkastajasta ja asiakaspalveluväestä koostuva partio kulkee kansallispuistossa ja muistuttaa retkeilijöitä hyvistä retkeilytavoista. Retkiratsiassa tehtävä yhteistyö poliisin ja Metsähallituksen kanssa on luontevaa, sillä poliisin eräyhdyshenkilöt suorittavat erävalvontaa, eli metsästys- ja kalastusvalvontaa, yhdessä Metsähallituksen erätarkastajan sekä Rajavartiolaitoksen kanssa.