Tutkimus: Koronavirus voi säilyä rahoissa ja puhelimissa jopa 28 päivää

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronavirus saattaa selvitä joillain pinnoilla jopa viikkojen ajan. Tällaisia pintoja ovat muun muassa puhelinten näytöt, lasipinnat, paperi- ja muoviraha sekä ruostumaton teräs.

Koronavirusten selviäminen pinnoilla riippui Australian kansallisen tiedesäätiön tutkimuksessa kuitenkin vahvasti ympäröivistä olosuhteista. Virus selvisi 28 vuorokauden ajan pimeässä ympäristössä noin 20 asteen lämpötilassa. 30 asteen lämpötilassa viruksen eloonjäämisaste putosi seitsemään vuorokauteen. 40 asteen lämpötilassa virus kuoli vain 24 tunnissa.

Puuvillapinnoilla virus selvisi matalissa lämpötiloissa noin 14 vuorokautta ja korkeimmissa alle 16 tuntia. Ilmankosteuden lisääntymisen on huomattu olevan virukselle haitallista.

Australian kansallisen tiedesäätiö CSIROn mukaan virus leviää pääasiassa ilmassa yskimisen, niistämisen ja aivastusten mukana. Viruksen pinnoilta tarttumisen todennäköisyyden selvittämiseen tarvitaan lisätutkimusta, uutisoi CBS News.