Helsinki-Vantaan matkustajamäärät romahtaneet – lähes 90 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten

Matkailu · Terhi Piiroinen

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä laski elokuussa 87 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Lentoasemalla ei enää vaihdeta lentoja lähes ollenkaan ja rahtia kuljetetaan puolet vähemmän aiempaa verrattuna. Syynä on koronaviruksesta johtuvat rajoitustoimet.

– Heinäkuussa hyvin kasvuun lähteneet matkustajamäärät kääntyivät elokuun puolessa välissä selvään laskuun uusien tiukkojen matkustusrajoitteiden vuoksi. Arviomme mukaan syksyn tilanne näyttää elokuuta synkemmältä. Suomen kansantaloudelle tärkeät lennot – kuten vienninedistäminen ja muu työmatkustus sekä kansainvälinen turismi – ovat pysähdyksissä. Yhteyksiä ei juurikaan ole tarjolla, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Mäki on huolissaan siitä, että koronatilanteen pitkittyessä Suomi on vaarassa menettää Helsinki-Vantaan saavuttaman hyvän aseman vaihtokenttänä. Hänen mukaansa matkustusrajoituksia tulisi vapauttaa, mutta samalla lisätä ihmisten vastuuta. Muualla Euroopassa matkustajamäärät laskivat elokuussa keskimäärin 65 prosenttia.