Nainen kuoli saatuaan koronaviruksen toistamiseen – ensimmäinen kohtalokas uudelleentartunta

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Hollannista on kantautunut tiettävästi maailman ensimmäinen tapaus, jossa potilas on koronavirukseen saatuaan viruksen kahdesti. Uhri oli 89-vuotias luuydinsyövästä kärsinyt nainen.

Potilaalla diagnosoitiin aikaisemmin tänä vuonna koronaviruksen aiheuttama covid-19 -tauti hänen hakeuduttuaan sairaalaan voimakkaan yskän ja kuumeen vuoksi. Hän pääsi kotiutumaan viisi vuorokautta myöhemmin. 59 vuorokautta ensimmäisen koronatartunnan jälkeen hän alkoi kärsimään jälleen kuumeesta, yskästä ja hengitysongelmista.

Potilaalla todettiin jälleen koronavirus, vaikka hänen verestään ei löydetty sen vasta-aineita. Nainen kuoli kaksi viikkoa myöhemmin. Potilaalle ei tehty koronavirustestiä kahden sairastumisen välillä, mutta CNN-uutissivuston mukaan lääkärit huomasivat virusten geeniperimän olleen erilaisia kummallakin kerralla.

Taannoin myös Yhdysvaltojen Nevadassa asuvan 25-vuotiaan miehen todettiin saaneen koronatartunnan toistamiseen. Hänenkin tapauksessa covid-19 -taudin oireet olivat toisella kerralla voimakkaammat. Tutkijat ovat varoittaneet tapausten osoittavan, että koronavirus voi tarttua uudelleen vasta-aineiden vähentyessä elimistöstä ja immuniteettisuojan hiipuessa.