Kala vaatii katkeamattoman kylmäketjun – osta hetki ennen valmistamista

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kevyet kalaruoat kuuluvat kesään. Kala kannattaa kuitenkin hankkia ruokatarpeeksi juuri ennen valmistamista, sillä se on herkkä raaka-aine. Kesän kuumuus luo omat haasteensa kalan kuljettamiselle ja valmistamiselle.

Kalaruokien puolesta puhuva Pro Kala ry -yhdistys muistuttaa nyt, että kala vaatii aina katkeamattoman kylmäketjun, jotta siitä valmistettava ateria on mahdollisimman maukas. Herkkä raaka-aine menee helposti pilalle.

– Kauppaan voi ottaa mukaan termokassin tai kylmälaukun, johon kala ja muut kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet laitetaan. Ne kannattaa myös pakata ostoskoriin viimeiseksi, jotta kauppaa kierrellessä lämpötila ei nouse turhaan, yhdistys vinkkaa.

Kannattaa myös muistaa, että kala ei säily tavallisessa jääkaapissa päiväkausia. Kala kannattaa hankkia aina pöytään päivää aiemmin tai mielummin samana päivänä kun se aiotaan syödä. Osta kala mökkipaikkakunnalta, äläkä haudo sitä peräkontissa kotoa asti.