Venäjältä löydettiin 5 000 vuotta vanha pääkallo – miehelle oli tehty muinainen aivoleikkaus

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Erilaisia kirurgisia toimenpiteitä on suoritettu jo tuhansien vuosien ajan, vaikka arvatenkin potilaiden selviytymismahdollisuudet olivat muinaisina aikoina nykyisiä pienempiä. Nyt Venäjällä on hämmästelty kalloa, josta on löydetty jälkiä muinaisesta aivoleikkauksesta.

Arkeologit löysivät vuonna 2017 Krimin alueelta noin 5 000 vuotta sitten eläneen ihmisen kallon jäänteet. 20-29 -vuotiaana kuolleen miehen kalloa on sittemmin tutkittu Venäjän tiedeakatemian antropologian tutkijoiden toimesta. Heille kävi ilmi, että miehelle oli suoritettu kallonporauksena tunnettu toimenpide kivisellä esineellä.

Kalloon tehdyn reiän kolo oli 140 kertaa 125 millimetriä. Operaatio suoritettiin miehen maatessa selällään. Daily Mail -lehden mukaan tutkijat uskovat miehen kuolleen pian operaation jälkeen.

Ihmisten uskotaan suorittaneen kallonporauksia niin lääketieteellisistä kuin uskonnollisistakin syistä. Esimerkiksi migreenin ja epilepsian kuviteltiin johtuvan pahoista hengistä, jotka yritettiin häivyttää poraamalla kalloon reikä. Vaikka toimenpide oli toisinaan tappava, eli osa sen läpikäyneistä jopa vuosienkin ajan.