Positiivinen ajattelu ei aina paranna oloa – välillä siitä voi olla jopa haittaa

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni saa vaikeissa elämäntilanteissa lohtua positiivisesta ajattelusta. Äärimmilleen viety ja pakotettu positiivisuus voi kuitenkin olla ihmisille jopa haitallista, koska se patoo oikeita ja todellisia negatiivisia tunteita vain syvemmälle eikä anna mielelle rauhaa ja tilaisuutta käsitellä niitä.

Surun hetkellä moni voi toistaa mielessään, että kaikki kääntyy vielä parhain päin. Omia surullisia tuntemuksia ja ajatuksia ei kannata kuitenkaan tukahduttaa aina positiivisen ajattelun alle, koska käsittelemättöminä tunteet kasaantuvat ja voivat myöhemmin purkautua vakavampina ongelmina kuten masennuksena.

Pelkkä positiivisuus ei aina paranna oloa, mutta toisaalta jatkuva valittaminenkaan ei sitä tee. Woman’s Health -lehden mukaan negatiiviset ajatukset kannattaa välillä sallia. Ajatuksen jälkeen ihminen voi kuitenkin parantaa oloaan pohtimalla seuraavaksi, että mitä voisi asialle tehdä. Surullisiin ja negatiivisiin ajatuksiin kannattaa yhdistää teko, jonka avulla olo paranee. Aina pelkkä positiivinen ajattelu ei auta vaan asiaan tarvitaan konkreettista tekemistä, joka tuottaa hyvää oloa.