Koronavirus voi elää puhelimen näytöllä jopa kuukauden – Suomen tavarataloihin tulee pikapuhdistuspisteitä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen suurin terveyspalveluyritys Terveystalo asentaan Helsinkiin ja Turkuun UVC-valon avulla puhelimen näytön puhdistavia pisteitä. Puhelimen puhdistaminen kestää 15 sekuntia. Puhdistusoperaatio poistaa näytöllä olevat bakteerit ja virukset.

– Terveystalon uusi toteutus mahdollistaa älypuhelimen puhdistamisen ostoskeskuksiin sijoitetuilla mainospinnoilla. Kuka vain voi pysähtyä ohikulkumatkalla puhdistamaan puhelimensa täysin ilmaiseksi, tiedotteessa kerrotaan.

Terveystalon tuoreen tutkimuksen mukaan 10 sekunnin altistus UVC-valolle puhdistaa älypuhelimen näytön lähes täydellisesti.3 Ratkaisu on kehitetty yhdessä suomalaisen Sterlightsin kanssa, joka on erikoistunut UVC-valojen maahantuontiin ja myyntiin. Puhdistuspisteet on asennettu ostoskeskuksiin Helsingissä ja Turussa.

– Mainospintoihin on asennettu luukku, jonne puhelin asetetaan puhdistusta varten. Laite on suunniteltu niin, että valo palaa ainoastaan luukun ollessa kiinni, sillä altistus UVC-valolle voi vaurioittaa silmiä tai aiheuttaa ihoärsytystä. Laitteen käyttäminen on täysin turvallista eikä kukaan voi satuttaa itseään käyttäessään sitä. Puhdistuspisteiden tuominen ostoskeskuksiin on projektin ensimmäinen vaihe. Ostoskeskuksissa käytetystä teknologiasta jatkokehitetään parhaillaan itsenäistä ratkaisua julkisiin tiloihin.