Itsensä kloonaavat mutanttiravut valtasivat hautausmaan Belgiassa

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pitkin hautausmaata halloweenin alla vilistävät, itsensä kloonaavat mutanttiravut saattavat kuulostaa omituisen kauhuelokuvan kuvastolta. Belgiassa hämmentävästä näystä on kuitenkin tullut todellisuutta.

Antwerpenissä sijaitseva Schoonselhofin hautausmaa on joutunut satojen suvuttomasti ilman hedelmöitystä lisääntyvien marmorirapujen valtaamaksi. Ravuista eroon hankkiutuminen on osoittautunut paikallisten viranomaisten mukaan lähes mahdottomaksi tehtäväksi.

Marmoriravut kokivat 1990-luvulla mutaation ilmeisesti saksalaisten lemmikkitehtailijoiden suorittaman jalostuksen ansiosta. Mutaation ansiosta laji kykenee lisääntymään itsekseen, ja se tekee niin hurjalla vauhdilla. Kaikki yksilöt ovat naaraita ja geneettisesti täysin samanlaisia.

Antwerpenin hautausmaan vallanneiden rapujen uskotaan The Brussels Times -lehden mukaan saaneen alkunsa yksilöstä, joka joko karkasi tai vapautettiin luontoon jonkun akvaariosta. Euroopan unioni kielsi vuonna 2014 haitalliseksi vieraslajiksi nimettyjen marmorirapujen pitämisen lemmikkeinä.