Helsingin Kaupunginteatterin räjähdys on tutkittu – vetykaasu paljastui syylliseksi

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yksi henkilö loukkaantui Helsingin kaupunginteatterilla tapahtuneessa räjähdyksessä kesäkuun lopulla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on tutkinut tapahtuneen räjähdysonnettomuuden syytä ja tutkimustulokset ovat valmistuneet.

Onnettomuuden aiheutti rakennuksen sprinklerijärjestelmän huollon yhteydessä sprinkleriputkistosta sprinklerihuoneeseen päässyt vetykaasu. Vetykaasua muodostuu sprinklerijärjestelmän putkiin putken korroosion yhteydessä sinkin, hapen ja veden muodostamassa reaktiossa. Vetykaasu-ilmaseos on erittäin helposti syttyvä. Tarkkaa syttymissyytä ei Helsingin Kaupunginteatterin tapauksessa saatu varmistettua.

Räjähdys tapahtui Ensi linjalla sijaitsevassa Studio Elsan rakennuksen toisessa kerroksessa. Teknisessä tilassa suoritettiin sprinklerikeskuksen vuosihuoltoa. Räjähdyksessä loukkaantunut oli tilassa työskennellyt huoltohenkilö, joka pääsi rakennuksesta ulos omin avuin. Loukkaantunut henkilö vietiin jatkohoitoon sairaalaan.

Vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi Tukes antaa sprinklerilaitteistoja suunnitteleville ja huoltaville yrityksille sekä kiinteistöjen omistajille ohjeita ja suosituksia. Lisäksi Tukes ohjeistaa, että uusissa sprinklerijärjestelmissä ei enää käytetä sisäpuolelta sinkittyjä putkia.