NASA: Linnunradalla ainakin 300 miljoonaa mahdollisesti elinkelpoista planeettaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elämää on toistaiseksi löydetty vain Maapallolta, mutta tämä ei tarkoita sitä etteikö sitä voisi esiintyä myös muualla. Nyt tutkijat ovat arvioineet pelkästään kotigalaksistamme löytyvän satoja miljoonia olosuhteiltaan elämälle suotuisia planeettoja.

NASAn tuoreen analyysin mukaan elinkelposia planeettoja saattaa olla Linnunradalla jopa yli 300 miljoonaa kappaletta. Arvio perustuu tähtiä kiertäviä planeettoja vuosina 2009-2018 etsineen Kepler-avaruusteleskoopin keräämiin tietoihin. Elinkelpoisilla planeetoilla tarkoitetaan maapalloa muistuttavia kiviplaneettoja, joiden pinnalla voisi olla juoksevaa vettä.

Keplerin keräämien tietojen pohjalta arvioitiin, kuinka moni Linnunradan tähdistä muistuttaa Aurinkoa lämpötilansa ja ikänsä puolesta. Seuraavaksi arvioitiin, kuinka montaa kyseisistä tähdistä kiertää kiviplaneettoja elämälle suotuisan etäisyyden päässä.

NASAn mukaan arvio on karkea, ja elinkelpoisia planeettoja saattaa olla Linnunradalla enemmänkin. Osa planeetoista saattaa jopa sijaita oman aurinkokuntamme naapurissa, ainakin galaktisessa mittakaavassa.