Kuopion kouluihin uhkauksia Jodelissa – poliisi sai alaikäiset uhkailijat kiinni

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Viestipalvelu Jodelissa annettiin koulu-uhkaus kolmeen Kuopion kouluun. Uhkaukset kodistuivat Hatsalan, Minna Canthin ja Pyörön kouluihin. Poliisi selvitti uhkailijat nopeasti ja he ovat saamassa sanktioita teoistaan.

– Kaikki uhkausten takana olevat henkilöt ovat alaikäisiä ja Itä-Suomen poliisilaitoksen moniammatillinen Ankkuri-ryhmä jatkaa tapausten taustojen tutkintaa. Samassa yhteydessä selvitetään myös mahdolliset vahingonkorvausvastuut tapausten osalta. Tänään on jälleen uusi päivä ja Kuopiossa on edelleen turvallista käydä koulussa, olipa kyseessä mikä koulu tahansa, poliisi tiedottaa.

Poliisilla on velvollisuus puuttua matalalla kynnyksellä koulu-uhkauksiin. Lähes aina uhkaukset ovat olleet vitsiksi tarkoitettuja, jolloin niiden seurausten vakavuus ja kauaskantoisuus tulevat nuorelle ja hänen huoltajilleen täytenä yllätyksenä. Uhkauksen kirjoittajan henkilöllisyyden selvittyä, poliisi voi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen henkilön puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi. Tutkinta saattaa kestää useita viikkoja.

Uhkauksesta jää tieto poliisille ja poliisi jää myös seuraamaan henkilöitä, jotka ovat uhanneet kouluja eri viestintäkanavissa. Koulu-uhkan selvittämiseen poliisi tarvitsee yhteistyötä myös sosiaalitoimen ja terveydenhuollon kanssa. Alaikäisestä lapsesta kirjataan lastensuojeluilmoitus. Joissain tapauksissa joudutaan nuori ohjaamaan terveydenhuollon viranomaisen arvioitavaksi.