Lupaava koronarokote toiseltakin lääkefirmalta: ”94-prosenttisen tehokas”

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lääkeyhtiö Pfizer paljasti viime viikolla koronarokotteensa osoittautuneen testeissä yli 90-prosenttisen tehokkaaksi. Nyt toinen lääkefirma, yhdysvaltalainen Moderna on ilmoittanut oman rokotteensa olevan vielä tehokkaampi.

Modernan mukaan heidän kehittelemänsä rokotteen on testeissä osoitettu suojaavan 94,5 prosenttia ihmisistä koronavirukselta. Kokeessa 15 000 yhdysvaltalaiselle annettiin ensin yksi rokoteannostus ja toinen annostus neljä viikkoa myöhemmin. 15 000 kokeeseen osallistuneelle annettiin plasebolääkettä.

90 plasebolääkettä saanutta sai seuraavien kuukausien aikana koronatartunnan, ja heistä 11 ilmeni covid-19 -taudin vakavampi muoto. Rokotetta saaneista vain viisi sai koronatartunnan, eikä heistä yhdelläkään tauti kehittynyt vakavaksi.

Modernan mukaan rokotteella ei ilmennyt vakavia sivuvaikutuksia osalla sitä saaneilla esiintynyttä vartalo- ja päänsärystä huolimatta. CNN-uutissivuston mukaan sekä Pfizerin että Modernan rokotteiden tulokset ovat olleet samankaltaisia, sillä ne aktivoivat kehon immuunijärjestelmän samalla metodilla. Kummastakin rokotteesta annetaan kaksi annosta, toinen muutamaa viikkoa ensimmäisen jälkeen.