Vakuutusyhtiö huolestui: Etelä-Suomessa lykätään talvirenkaiden vaihtoa

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uusi tieliikennelaki on poistanut talvirengaspakon tiettyjen kuukausien ajan. Sen sijaan autoilijoiden edellytetään käyttävän harkintaa keliolosuhteiden ja vallitsevan säätilan mukaan. If-vakuutusyhtiö kysyi, kuinka moni on lykännyt talvirenkaiden vaihtoa Etelä-Suomessa entiseen verrattuna.

– Joka viides Uusimaalla ja Varsinais-Suomessa asuva autoilija kertoo aikovansa uuden tieliikennelain myötä vaihtaa talvirenkaat edellisvuosia myöhemmin. Lähes yhtä usea on suunnitellut samaa myös Satakunnassa, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Tiedot käyvät Ifin Nasta haaste -kyselystä, johon on vastannut noin 20 000 suomalaista autoilijaa loka-marraskuussa.

Vakuutusyhtiön mukaan on hyvä huomioida, että jos väärä rengasvalinta tai renkaiden selkeästi huono kunto on johtanut vahinkoon, voidaan auton kaskovakuutuksen korvauksia tapauskohtaisesti alentaa. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaat pitää olla käytössä jo marraskuussa, jos sää tai keli sitä vaatii. Sää voi muuttua nopeasti, joten renkaiden vaihtoon on syytä ryhtyä pian varsinkin, jos autoa tarvitsee säännöllisesti.

– Ei kannata odottaa sinne aivan viimeiseen asti. Kun säät väistämättä jossain vaiheessa kylmenevät tai Etelä-Suomeen luvataan talven ensimmäistä lumisadetta, tyypillisesti renkaiden vaihtopisteet ruuhkautuvat eikä talvirenkaita saakaan välttämättä pika-aikataululla alle. Tällöin liikenteessä yleensä valitettavasti nähdään vaarallisia liukasteluja ja vahinkoja, muistuttaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.

– Turvallisin ja vaivattomin ratkaisu on pitää autossa nasta- tai kitkarenkaat alla koko tavanomaisen talvikauden ajan. Uusi tieliikennelaki antaa kuljettajalle enemmän omaa harkintaa ja vastuuta, mutta harva varmasti haluaa päivittäin tai viikoittain joutua pohtimaan, millä renkailla lähteä liikkeelle, toteaa Virtanen.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.