Joulurauha julistetaan tänäkin vuonna – ensikertaa ilman yleisöä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Joulurauha julistetaan tänäkin vuonna, mutta ilman yleisöä. Sen sijaan se televisioidaan ja lähetetään suorana valtakunnalliseen radioon.

”Huomenna, jos Jumala suo,
on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.”

– Joulurauhan pergamentti

Nämä sanat kaikuvat myös tänä vuonna jouluaattona kello 12:00 Turun Vanhalla Suurtorilla suomeksi ja ruotsiksi. Joulurauhaa ei tiettävästi julistettu isonvihan vuosina 1712–1721, mahdollisesti vuosien 1809–1815 aikana, miliisilakon aikana 1917 ja ilmapommitusten pelon takia 1939.

– Perinne ei katkea tänäkään vuonna, mutta me tulemme järjestämään sen vastuullisesti. Kun Turun historiaa kirjoitetaan vuosikymmenten jälkeen tästä ajasta, tullaan sanomaan, että koronan takia Turku järjesti joulurauhan poikkeuksellisesti, mutta vastuullisesti kantaen huolta turkulaisista, kertoi Turun kaupunginjohtaja Minna Arve Ylelle.