Yötaivaalla harvinainen ilmiö – Jupiter ja Saturnus näkyvät lähimpänä toisiaan 800 vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joulukuussa yötaivaalla voi todistaa harvinaista ilmiötä, jollaista ei ole nähty satoihin vuosiin. Jupiter ja Saturnus tulevat näkymään tähtitaivaalla lähes päällekkäin. Samanlaista ilmiötä on viimeksi päästy todistamaan maaliskuussa 1226.

Jupiter ja saturnus ovat keskenään konjuktiossa, eli maasta käsin katsottuna samalle viivalle asettuneina suunnilleen 20 vuoden välein. Tänä vuonna planeetat näkyvät lähempänä toisiaan kuin 800 vuoteen. Jupiter ja Saturnus ovat miltei päällekkäin taivaalla 16.-25. joulukuuta.

Planeetat eivät tietenkään ole fyysisesti sen lähempänä toisiaan kuin normaalistikaan. Maasta katsottuna ne saattavat kuitenkin 21. joulukuuta näyttää taivaalla miltein yhdeltä kirkkaalta tuplatähdeltä. Parhaiten ilmiötä päästään Science Alert -sivuston mukaan todistamaan päintasaajan alueella, mutta sään salliessa voidaan sitä ihastella myös esimerkiksi Suomesta käsin.