10 Kanariansaarten upeinta nähtävyyttä – paljon muutakin kuin uimarantoja

Kaupallinen yhteistyö Matkailu · Stara.fi

Espanjan Kanariansaaret ovat olleet suomalaisten suosikkikohde maailmalla 1970-luvulta lähtien, ja saariryhmän suosio on pysynyt suurena myös 2000-luvulla. Monille turisteille Kanariansaaret tarkoittavat lähinnä uimarantoja, ravintoloita ja hotellien notkuvia herkkupöytiä. Kanariansaaret ovat kuitenkin paljon muutakin, kuten Espanjan matkailutoimiston verkkosivulta voit lukea. Stara listasi nyt Kanariansaarten kymmenen upeinta kohdetta, joihin kannattaa käydä tutustumassa seuraavalla lomareissulla.

Teiden kansallispuisto, Teneriffa. Kuva: Stara

1. Teiden kansallispuisto, Teneriffa

Jokaisen Teneriffalla lomailevan tulisi käydä tutustumassa maailman kolmanneksi korkeimpaan tulivuoreen, Teideen, ja sen huipun liepeillä sijaitsevaan mykistävään kalderaan. Laavasta muodostunut luonnonpuisto on kuin toisesta maailmasta, ja siellä onkin kuvattu kohtauksia moniin tunnettuihin elokuviin, joista mainittakoon Fast & Furious 6, Rambo V, Clash of the Titans ja Wrath of the Titans.

Teiden huipulle saakka pääsee ajoittain köysiradalla, mutta sen toiminta on riippuvaista säästä. Alueesta voi nauttia mainiosti myös hieman alempaakin. Tutustuminen on hyvä aloittaa kansallispuiston El Portillo -turistikeskuksesta. Unescon maailmanperintäalue on monien matkatoimistojen retkikohde, mutta parhaiten siihen voi tutustua vuokraamalla auton ja tekemällä koko päivän kestävän saarikierroksen. Sporttisille Teiden alue on hyvä patikointikohde.

Maspalomasin dyynialue, Gran Canaria, Kuva: Hert Niks, Unsplash

2. Maspalomasin dyynit, Gran Canaria

Moni Gran Canarialla vieraillut on käynyt ihastelemassa saaren luonnonsuojelualueen poikkeuksellisen näyttäviä dyynejä. Playa de San Agustinin liepeillä sijaitsevat kultahiekkaiset Maspalomasin dyynit ovat useimmille suomalaisille tuttuja vähintään sukulaisten postikorteista, mutta jopa 12-metriset dyynit ovat erityisesti paikan päällä ihailtuna mykistävä näky.

Alati uudelleen muotoutuvia hiekkadyynejä pitkin voi vaeltaa tuntikausia. Alueella on lisäksi monipuolista palvelutarjontaa aamusta aina yömyöhään saakka. Rohkeimmat voivat esimerkiksi uskaltautua ratsastamaan kameleilla. Maspalomasin rantojen tavalliseen päivään kuuluu kuitenkin tuntikausien lekottelu vertaansa hakevalla upealla hiekkarannalla. Siinä jos jossain arkielämän paineet katoavat.

Papukaija, Kuva: Rodrigo Flores, Unsplash

3. Loro Park, Teneriffa

Yksi Kanariansaarten tunnetuimmista lapsiperheiden kohteista on maailmankuulu Loro Parkin eläinpuisto, joka sijaitsee Puerto de la Cruzissa saaren pohjoisrannalla. Vierailuun kannattaa varata koko päivä, ja monet matkatoimistojen retket lähtevätkin hotelleilta aamuvarhaisella ja paluu tapahtuu vasta illalla.

Loro Parkissa riittää nähtävää ja koettavaa, sillä sieltä löytyy niin gorilloja ja valkoisia tiikereitä kuin pingviinejä ja laiskiaisia. Vetonauloina toimivat lukusat esitykset, joissa yleisö pääsee tutustumaan eläimiin katsomosta käsin. Esityksissä päätähtinä nähdään muun muassa delfiinejä, papukaijoja ja muita lintuja, merileijonia ja miekkavalaita. Akvaariossa voi nähdä monia eksoottisia mereneläviä lähietäisyydeltä.

Timanfayan kansallispuisto, Lanzarote, Kuva: Vincentiu Solomon

4. Timanfayan kansallispuisto, Lanzarote

Lanzarote tunnetaan Teneriffan tavoin vulkaanisesta maaperästään. Ennen vuosien 1730 ja 1736 purkauksia saari oli vehreää viljelymaata, mutta nykyisin lähes koko saari on laavan ja vulkaanisen tuhkan peitossa. Pääasiassa turismistä elävän saaren tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuu vuonna 1974 perustettu Timanfayan kansallispuisto, joka on valittu myös Unescon suojelukohteeksi. Puiston alueella voi vielä aistia maan alla vellovien laavavirtojen lämmön ja syödä laavan kuumuudessa kypsennettyä ruokaa.

Teneriffan Teiden tavoin Lanzaroten Timanfayan kansallispuistossa päästään ihastelemaan laavavirtojen jälkiä ja näkymät ovat kuin Marsin kamaralta. Alueen luonnonsuojeluun panostetaan nykyisin paljon, ja vierailijat pääsevät liikkumaan vain tiukasti rajatuilla alueilla. Kansallispuiston alueeseen voi kuitenkin hyvällä tuurilla päästä tutustumaan myös kamelin selästä käsin. Tutustuminen on hyvä aloittaa Mancha Blancan keskuksesta.

Las Palmas de Gran Canaria, Kuva: Stara

5. Las Palmas de Gran Canaria, Gran Canaria

Gran Canarian pääkaupungissa, Las Palmasissa, voi nauttia samaan aikaan aidon espanjalaisen vanhan kaupungin tunnelmasta ja rantaelämästä. Kaupungissa näkee merkittävästi vähemmän turisteja kuin varsinaisissa resorteissa, joten esimerkiksi ravintolat ovat täällä aidompia. Hotellikeitaiden sijaan saaren pääkaupungissa voi nauttia hieman urbaanimmasta lomasta, mutta rannat ovat koko ajan vain kivenheiton päässä. Muutama sana espanjaa henkilökunnalle takaa ravintolassa ensiluokkaisen palvelun.

Vuonna 1478 perustettu pääkaupunki sijoittuu kapealle kannakselle, ja esimerkiksi Playa Las Canterasin uimaranta on aivan keskustan tuntumassa. Täällä merivesi on yleensä kirkasta, ja sukellus onkin alueella yleinen harrastus. Täällä kannattaa käydä tutustumassa esimerkiksi Santa Anan katedraaliin sekä Diocesanin museoon. Casa de Colonissa voit aistia miten Columbus majoittui siellä aikanaan matkalla löytämään Pohjois-Amerikan. Taiteen ystäville korkeakulttuuria tarjoaa Nestor Martin-Fernandez de la Torren töille omistettu taidemuseo.

Kuva: Amelie & Niklas Ohlrogge

6. Playa de las Teresitas, Teneriffa

Teneriffalla sijaitsee monia upeita uimarantoja, ja hotellialueiden ruuhkaisten rantojen sijaan kannattaa käydä tutustumassa paikallisten asukkaiden suosikkeihin. Eräs niistä on Teneriffan pääkaupunki Santa Cruzin liepeillä sijaitseva Playa de las Teresitas, jonka Afrikasta tuotu hiekka on poikkeuksellisen valkoista. Täällä paikalliset lekottelevat, kun haluavat nauttia rantapäivästä.

Teresitasin ranta sopii erityisen hyvin lapsiperheille. Paras keino päästä sinne on vuokra-auto. Samalla rantareissulla kannattaa käydä tutustumassa Santa Cruzin vanhaan kaupunkiin. Eräs muista vierailun arvoisista Teneriffan uimarannoista sijaitsee Los Gigantesissa, sillä sieltä löytyy mustahiekkainen ranta. Los Gigantesin rannoille omaleimaista on myös se, että aivan niiden takaa nousevat giganttisen kokoiset jyrkät kallioseinämät. Ne samat, joista alue on saanut nimensä.

Kanariansaaret, Kuva: Stara

7. Santa Cruzin kaupunki, Teneriffa

Kuten Playa de las Teresitasin uimaranta, myös sen liepeillä sijaitseva Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz on lomasaaren vaiettu helmi. Pääkaupungissa voi huomata, että Teneriffalla on hotellialueiden lisäksi aitoa paikallista kaupunkielämää, jossa ei vyölaukkuturisteja juurikaan nähdä. Juuri siksi Santa Cruziin kannattaa lähteä tutustumaan vaikkapa koko päiväksi.

Santa Cruz on kaunis kaupunki, jossa riittää monenlaista nähtävää. Esimerkiksi paikallinen herkku Papaz Arrugadas com Mojo Picante tuntuu täällä matkalta kanarialaisuuden ytimeen. Kaupungissa kannattaa käydä katsomassa muun muassa oopperatalo Auditorio de Tenerife,  jonka on suunnitellut Santiago Calatrava. Museossa voi nähdä millaista Kanariansaarten elämä oli ennen turismin alkamista. Santa Cruzissa järjestetään myös paikallisten asukkaiden festivaaleja, joihin myös turistit ovat tervetulleita, mikäli löytävät paikalle oikeaan aikaan.

La Gomera, Kanariansaaret, Kuva: Johannes Óvegur

8. La Gomeran saari, La Gomera

Pienikokoinen La Gomera on pitkästä ja värikkäästä historiastaan sekä upeasta luonnostaan huolimatta jäänyt Kanariansaarten suosituimpien matkailukohteiden varjoon. Saaren kauneus ja monimuotoisuus ovat ihastuttaneet turisteja jo pitkään. La Gomeran poikkeuksellinen muoto sai asukkaat kehittämään jo 1400-luvulla silbokielen, eräänlaisen vihellyskielen, kommunikoidakseen pitkiä matkoja saaren laaksojen yli. Vielä tänäkin päivänä silbokieltä estellään turisteille, ja nykyisin Unescon suojelemaa kieltä opetetaan lapsille alueen kouluissa.

Saaren muodon ansiosta La Gomeraa kiertäessään voi päästä ihmettelemään myös mikroilmastoja, joissa säätila voi vaihtua jo kymmenien sekuntien sisällä auringonpaisteesta trooppiseksi vesisateeksi ja taas auringonpaisteeksi. Saaren keskellä sijaitsee Garajonayn kansallispuisto, jossa korkeimmat puut ovat jopa 30 metrisiä. Alueen kasvilajeista kahdeksaan ei tavata missään muualla maailmassa. Mikäli lomamatkasi kohde ei ole La Gomera, pääset sinne kätevästi laivalla Teneriffalta. Monet matkanjärjestäjät tekevät saarelle ohjattuja kiertoajeluita.

Cueva de los Verdes, Lanzarote, Kuva: Jorge Fernández Salas, Unsplash

9. Cueva de los Verdes, Lanzarote

Timanfayan kansallispuiston lisäksi Lanzarotella sijaitsee mykistävän kaunis Cueva de los Verdes, joka on maan alla sijaitseva peräti seitsemän kilometrin pituinen vulkaaninen käytävä. Se alkaa La Corunan tulivuorelta ja päättyy meren rantaan. Poikkeuksellisen upea luonnonilmiö syntyi, kun valtava laavavirta kulki maan alla tulivuoresta mereen, ja virran ulkopuolinen kerros ehti jäähtyä ja kovettua ennen kuin laavavirta loppui. Lopulta sula laava katosi ja jäljelle jäi valtava laavan muodostama käytävä.

Kahden kilometrin matka yhteensä seitsemän kilometrin käytävästä on avoinna turisteille sen alkuperäisessä muodossaan. Käytävää on valaistu turvallisuuden vuoksi ja jotta se pääsisi kokonsa ja väriensä puolesta oikeuksiinsa. Korkeimmillaan käytävän kammiot ovat jopa 12-metrisiä ja seinämien väriloisto hakee vertaistaan laavassa olevien mineraalien ansiosta. Tähän kohteeseen kannattaa ottaa kamera mukaan.

Papas Arrugadas con Mojo Picante, Kuva: Stara

10. Papas Arrugadas con Mojo Picante

Stara suosittelee, että jokainen Kanariansaarilla vieraileva muistaa maistaa paikallisen ruokakulttuurin helmeä, kanarialaisia ryppyperunoita. Papas Arrugadas con Mojo Picante on lähes pakollinen tilaus paikallisessa ravintolassa, sillä vastaavaa makuelämystä ei saa missään muualla maailmassa. Paikallinen perunalajike keitetään runsaan suolan kanssa ja tarjoillaan mausteisen punaisen kastikkeen kanssa. Suomalaisista perunoista tätä herkkua ei saa tehtyä, joten sitä voi nautiskella ainoastaan paikan päällä. Aidot oikeat ryppyperunat ovatkin hyvä syy palata Kanariansaarille yhä uudelleen ja uudelleen.

Kanariansaaret, Kuva: Stara