Valtava joukko suomalaisia kärsii työuupumuksesta – lyhytkin hoitojakso auttaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jyväskylän yliopistossa on tutkittu työuupumksen hoitamista lyhyillä aikajaksoilla. Pieniaikainen mindfulness-, hyväksyntä- ja arvopohjainen hoito-ohjelma voivat lievittää jopa vakavia työuupumusoireita tehokkaasti. Hoitojakso kesti kahdeksan viikkoa.

– Erityisesti taito suhtautua omiin kokemuksiin hyväksyvästi ja tuomitsematta on tutkimustulosten valossa merkityksellinen. Tämän taidon kehittyminen oli yhteydessä kaikkien työuupumusoireiden lievittymiseen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa psykologian väitöstutkimuksessa väittelevä Sanna Kinnunen kertoo.

Tutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia hoito-ohjelmaan osallistuneista hyötyi siitä. Uupumuksesta voi toipua myös omin voimin, mutta suurin osa lyhyeen hoito-ohjelmaan osallistuneista hyötyi joko tietoisuustaitojen kehittymisen, työuupumuksen lievittymisen, yleisen hyvinvoinnin lisääntymisen tai näiden kaikkien kautta.

Pitkäkestoista työuupumuksen helpottumista koki noin 60 prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Väitöskirjatutkimuksen aineisto koottiin noin 200 vakavista työuupumusoireista kärsivän työssäkäyvän vuoden mittaisen seurannan aikana antamista kyselyvastauksista. Ammatillisen kuntoutuksen psykologina työskennellyt Kinnunen suosittelee, että mielen hyvinvointi harjoitettaisiin pidemmällä aikavälillä.

– Tästä tulee mieleen kuntosalivertaus. Vähän samaan tapaan kuin parhaat tulokset lihaskunnon kannalta saa jatkamalla harjoittelua pitkäkestoisesti, myös mielen taitojen harjoittelussa säännöllinen treeni vaikuttaa tuottavan parhaat tulokset, Kinnunen toteaa.