Näin poistat stressiä – väritä, liiku ja hoida kasveja

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Liian lyhyet yöunet, työ, kiireinen arki ja taloushuolet aiheuttavat aikuisille ihmisille stressiä. Aina stressitekijöitä ei pysty omasta elämästään poistamaan, minkä vuoksi stressin hallitseminen ja laskeminen onkin hyödyllinen ja tärkeä taito.

Meditaatio ja rentoutuminen tiedetysti vähentävät stressiä, mutta myös moni rauhallinen tekeminen ja puuhasteleminen saavat ajatukset tehokkaasti stressaavista asioista muualle. Yksi stressiä lieventävä tekeminen on aikuisille suunnattu värityskirja, jossa väritetään yleensä monimutkaisia ja pieniä alueita, joista yhdessä muodostuu kuitenkin hyvin kaunis kokonaisuus.

Puutarhan hoitaminen on myös hyvä keino saada stressitaso laskemaan. Mikäli omaa puutarhaa ei ole, jo omien huonekasvien hoitaminen ja kasvien istuttaminen poistavat stressiä kehosta. Poosh-sivuston mukaan hyvä keino kokea luonnon parantavia vaikutuksia on kävellä tai makoilla luonnossa ilman kenkiä ja antaa jalanpohjien koskettaa maata.

Moni saa helpotusta nopeasta liikkeestä ja rankoista treeneistä. Tiukka kuntoilu voi auttaa purkamaan stressiä, mutta liian ahdistuneena raskasta treeniä ei kannata tehdä, koska se voi pahimmassa tapauksessa myös lisätä pahaa oloa kehossa. Kovin stressaantuneena paras rentoutumiskeino on hieronta ja etenkin päähieronta, joka alentaa kortisolitasoja ja tasaa sydämen sykettä.