Mökkimurrot taas ajankohtaisia – näin suojaat kesäasunnon varkailta

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Viime talvena Pohjois-Kymenlaakson alueella oli poikkeuksellisen paljon vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneita murtoja. Trendi näyttää nyt jatkuvan, sillä murtomiehet ovat iskeneet toistuvasti Iitissä sijaitseviin kesäasuntoihin. Mökeiltä on viety elektroniikkaa ja huonekaluja.

Rikosylikonstaapeli Minna Dietrich Kouvolan pääpoliisiasemalta kehottaa viimeistään nyt huomioimaan varotoimet. Kaikesta arvo-omaisuudesta kannattaa ottaa valokuvat sekä talteen tiedot merkistä, mallista ja sarjanumerosta. Ne helpottavat rikosilmoituksen tekoa sekä oikean omistajan löytymistä silloin kun poliisi saa haltuunsa anastetuksi epäiltyä omaisuutta.

– Varkauksia voi ehkäistä kunnollisella lukituksella, valaistuksella ja hankkimalla valvontalaitteita. Varkaita kiinnostava omaisuus kannattaa viedä pois mökiltä talven ajaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi televisiot ja akkukäyttöiset työkalut.

– Sopikaa, että alueen asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli havainnoivat epäilyttävien henkilöiden liikkeitä ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.