Maantiedon kirjat uusiksi! Mount Everest onkin luultua korkeampi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mount Everestin on jo kauan tiedetty olevan maailman korkein vuori. Nyt on kuitenkin selvinnyt, että vuoren huippu sijaitsee vielä hieman aikaisemmin luultua korkeammalla.

Sekä Kiinasta että Nepalista lähetettiin taannoin maanmittaajia selvittämään Mount Everestin korkeutta. Aikaisemmin korkeus oli Kiinan mukaan 8 844,43 metriä ja Nepalin mukaan 8 848 metriä. Tuoreiden mittausten myötä maat sopivat vuoren virallisen korkeuden olevan 8 848,86 metriä, lähes metrin Nepalin aikaisempaa lukua enemmän.

Kiinan aikaisempi arvio Mount Everestin korkeudesta perustui BBC:n mukaan vuonna 2005 tehtyyn vuoren koon arviointiin. Nepalin aikaisempi virallinen lukema oli puolestaan peräisin intialaisten tutkijoiden arviosta vuodelta 1954. Mount Everestin lisäksi Himalajalla sijaitsee 13 maailman sen jälkein korkeinta vuorenhuippua.