Lentoemännille vaipat kiinalaisyhtiön kansainvälisillä lennoilla – syynä koronavirus

Matkailu Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinan lentoyhtiöiden matkustamohenkilökunnalle on annettu jokseenkin epätavallinen ohjeistus koronatartuntojen vähentämiseksi. Lentokoneiden työntekijöitä on kehotettu käyttämään vaippoja lennoilla.

Kiinan siviili-ilmailuhallinto neuvoo matkustamohenkilökuntaa käyttämään riskimaiden lennoilla kasvomaskeja, suojahanskoja, suojalaseja, suojapäähineitä ja jalkineiden suojia. Myös vaippoja kehotetaan käyttämään, jotta työntekijöiden ei tarvitsisi vierailla koneiden wc-tiloissa. Syynä on CNN-uutissivuston mukaan mahdollinen viruksen tarttuminen saniteettitilojen kautta.

Pelko koronan tarttumisesta lentokoneen vessasta ei ole täysin tuulesta temmattu. Viime elokuussa Italiasta Etelä-Koreaan matkustanut nainen sai koronatartunnan. Koska koneen vessa oli ainoa paikka jossa hän ei käyttänyt kasvosuojaa, pidettiin sitä mahdollisena tartunnan alkuperänä.

Matkustajakoneiden wc-tiloissa vierailusta on pyritty tekemään hygienisempää korona-aikoina myös toisenlaisilla tavoilla. Japanilainen ANA-lentoyhtiö ilmoitti taannoin kokeilevansa wc-tiloissa hands free -ovia. Boeing on puolestaan hakenut patenttia UV-valolle, joka kykenisi tuhoamaan 99,9 prosenttia mikrobeista wc:n jokaisen käyttökerran jälkeen.