Kärsiikö kumppanisi kaamosmasennuksesta? Näin autat häntä pahimman yli

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Syksyn pimeys saattaa aiheuttaa monille ihmisille alakuloa ja väsymystä. Päivien valoisan ajan vähentyessä ja sään viiletessä kotiin voi saapua myös kutsumaton vieras, kaamosmasennus. Kaamosmasennus on tutkitusti monia ihmisiä vaivaava syksyisin ilmestyvä mielenterveysongelma, joka saa ihmisen alakuloiseksi aina kevääseen saakka.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan noin viisi prosenttia Yhdysvaltojen asukkaista kokee kaamosmasennuksen oireita. Ne alkavat aina loppusyksystä ja väistyvät vasta kevään koittaessa. People-sivuston mukaan tutkijat pelkäävät, että korona-aika pahentaa kaamosmasennusta entisestään.

Mikäli oman kumppanin mieliala muuttuu syksyisin alakuloiseksi, hänen tukenaan kannattaa olla erityisen paljon. Kaamosmasennuksen vuoksi kumppani voi olla pahimman vaiheen aikana poissaoleva, helposti ärsyyntyvä ja normaalia vakavampi. Tällöin kritiikkiä ja tuomitsemista näitä piirteitä kohtaan tulee välttää. Sen sijaan puolison voinnista voi rehellisesti kysyä ja olla kiinnostunut hänen kokemistaan vaikeuksista.

Kaamosmasennuksen aikana kumppania tulee kannustaa ja motivoida liikkeelle. Harva haluaa omatoimisesti lähteä tekemään mitään, mutta lopulta pitkän suostuttelun tuloksena voikin olla hyväntuulinen puoliso, jonka mieliala on harrastamisen jälkeen kohentunut.