Kela lopettaa 2 500 opiskelijan opintotukimaksut – eivät edenneet opinnoissa tarpeeksi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Opiskelijat voivat saada valtiolta opintotukea, mikäli he suorittavat riittävästi opintopisteitä tai eivät tienaa liikaa palkkaa opiskeluaikana. Toisin sanoen opintotuet voidaan lakkauttaa olemalla liian laiska tai toisaalta turhan reipas tienatakseen lisäansioita. Koronavuosi on vaikuttanut opetukseen merkittävästi.

– Korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä seurataan Kelassa vuosittain. Tänä syksynä seuranta tehtiin noin 118.000 korkeakouluopiskelijalle, jotka saivat opintotukea lukuvuonna 2019–2020. Selvityspyyntö lähetettiin 7 600 opiskelijalle, Kelasta kerrotaan.

Selvityspyyntöjä lähetettiin syksyllä 2020 vähemmän kuin aiempina vuosina, koska edistymisen seurannan opintopistevaatimusta lievennettiin koronaepidemian vuoksi. Selvityspyyntöön vastasi 5.600 opiskelijaa. Suurimmalla osalla selvitys hyväksyttiin ja opintotuen maksaminen jatkuu.

– Arviolta 2.500 opiskelijan opintotuki lakkautetaan tammikuusta alkaen, koska opiskelija ei ole suorittanut riittävästi opintopisteitä. Näistä noin 1.200 opiskelijan opintotuki lakkautettiin sen vuoksi, että opiskelija ei vastannut selvityspyyntöön. Jos opintotuki lakkautettiin siksi, että opiskelija unohti vastata selvityspyyntöön, hän voi pyytää lakkautuspäätöksen oikaisua.