TikTok kieltää pyramidihuijaukset ja verkostomarkkinoinnin

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Erilaiset pyramidihuijaukset leviävät helposti sosiaalisessa mediassa, eikä erityisesti nuorten keskuudessa suosittu TikTok ole poikkeus. Nyt erilaiset pyramidihuijaukset ja verkostomarkkinointi on kielletty alustalla.

TikTokin uusissa ohjeissa käyttäjiä kehotetaan olemaan jakamatta materiaalia, jossa promotoidaan Ponzi-huijauksia, pyramidihuijauksia ja verkostomarkkinointia. Kiellettyä on jatkossa myös muu materiaalia, jossa ihmisiä yritetään huijata väittämällä heidän voivan esimerkiksi rikastuvan nopeasti. TikTokin mukaan kaikki esimerkkien tapainen sisältö poistetaan.

Verkostomarkkinoinnissa yhtiöt värväävät ihmisiä myymään tuotteita provikkaa vastaan ja lisäksi värväämään uusia ihmisiä samoihin tehtäviin. Se on laillista, mikäli osallistujien palkkiot koostuvat pääasiassa verkoston ulkopuolisille asiakkaille myydyistä tuotteista. Laittomissa pyramidihuijauksissa tuotto sen sijaan syntyy uusien jäsenten värväyksestä tuotteiden tai palvelujen myymisen sijaan.