Kiusaaminen päättyi henkirikokseen Helsingissä – poliisi paljasti traagisia yksityiskohtia teinin murhasta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat saaneet lukea tänä syksynä poikkeuksellisen paljon nuorten tekemistä vakavista rikoksista, joista yksi järkyttävimmistä tapahtui Helsingin Koskelassa perjantaina 4. joulukuuta. Kolme nuorta murhasi kaverinsa pitkäkestoisesti pahoinpidellen ja hylkäsivät hänen ruumiinsa rakennustyömaalle.

Poliisi tutkii asiaa murhana, ja rikoksesta epäiltynä on edelleen vangittuna kolme 16-vuotiasta poikaa. Uhri löydettiin maanantaina 7. joulukuuta Koskelan sairaalan puistoalueelta eräänlaisen lavan vierestä. Uhri oli löydettäessä maassa makuuasennossa, osa vaatteista riisuttuna.

Poliisin tietojen mukaan rikoksesta epäillyt jättivät uhrin tuohon paikkaan perjantaina tekonsa jälkeen, mutta kävivät myöhemmin siivoamassa aluetta. Kaksi epäillyistä on käynyt lauantaina 5. joulukuuta katsomassa vainajaa ja tarkastaneet hengittääkö hän. Lisäksi epäillyt ovat vieneet paikalta pois esimerkiksi edellisiltana sinne jättämiään kaljatölkkejä. Kaikki kolme epäiltyä ovat keskustelleet tapahtumista keskenään tapahtuman jälkeen ennen kiinniottoja ja miettineet esimerkiksi ruumiin kätkemistä tai hävittämistä jollakin tavalla.

Poliisin tietojen mukaan 16-vuotiaan uhrin pahoinpitely on kestänyt useita kymmeniä minuutteja, ja se on tapahtunut useammassa paikassa Koskelan sairaala-alueella. Uhrin vartalossa on todettu erilaisia ja lukuisia vammoja kauttaaltaan, jotka on aiheutettu eri tavoin. Uhriin on kohdistettu pitkäaikaista ja voimakasta väkivaltaa, joista osalla on ollut kiusaamiseen liittyvä nöyryyttävä luonne. On syytä epäillä, että samat kolme epäiltyä ovat kohdistaneet uhriin väkivaltaa myös aiemmin ja taustalla oleva kiusaaminen on jatkunut pidempään.

– Tilannetta voisi kuvata siten, että kyseessä on ollut tilanne, jossa uhria on pidetty ”kaverina”, mutta samaan aikaan kiusattu eri tavoin. Olen varsin tietoinen, että termiin kiusaaminen kohdistuu kritiikkiä ja jotkut kokevat sen vähätteleväksi. Kun käytän termiä kiusaaminen, tarkoitan toistuvaa ja systemaattista toimintaa, jolla voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia uhrille. Tässä tapauksessa kiusaamisen epäillään olleen niin vakavaa, että se on johtanut henkirikokseen ja kiusaamisen uhrin kuolemaan, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi pyytää kaikkia tapahtumiin liittyviä tietoja lisää. Forss toivoo, että voisi kuulla asiasta lisää sellaisilta henkilöiltä, jotka tietävät asiasta tarkemmin. Epäily pidempään jatkuneesta kiusaamisesta ja toistuneesta väkivallasta on peruste sille, miksi poliisi tiedottaa asiasta poikkeuksellisen tarkasti jo esitutkintavaiheessa.

– Poliisi kehottaa ottamaan yhteyttä omalla nimellä, koska silloin tietoja voidaan paremmin hyödyntää esitutkinnassa ja mahdollisen oikeusprosessin myöhemmissä vaiheissa, mikä on tässäkin tapauksessa erittäin tärkeää, Forss perustelee.

– Asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi on tärkeä korostaa, miten vakavasta rikosepäilystä ja poikkeuksellisen raa’asta ja julmasta rikoksesta tutkittavassa asiassa on kyse. Poliisi toivoo, että tämä tapaus herättää laajempaa julkista keskustelua sekä aikaansaa tarvittavia muutoksia siinä, miten eri toimijat voisivat vaikuttaa siihen, ettei tällaista pääsisi enää tapahtumaan uudestaan, Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen jatkaa.