WhatsApp-virus leviää Suomessa – älä anna tunnuslukua

Digi Ohhoh! · Stara.fi

Sosiaalisia medioita käyttävät nykyisin päivittäin ympäri maailmaa miljardit ihmiset, ja siksi niistä on muodostunut rikollisia houkuttelevia palveluja. Erilaisia huijauksia on liikkeellä tuhansittain, mutta nyt myös WhatsApp-käyttäjät ovat joutuneet huijareiden kohteeksi. Parhaillaan Suomessa leviää nimittäin pikaviestipalvelun virus.

Perjantaina Suomessa tehtiin useita havaintoja tapauksista, joissa käyttäjälle tulee samaan aikaan sekä tekstiviesti että WhatsApp-viesti. Jälkimmäinen niistä tulee käyttäjälle tutusta numerosta, eli se vaikuttaa kaverin viestiltä. WhatsAppissa huijausviesti tulee neljässä osassa, jossa on mukana myös emoji-kuvia.

– Hello, I’m sorry, I sent you a 6-digit code via SMS by mistake, can you pass it to me please? It is urgent, neliosaisen huijausviestin ensimmäisessä osassa kirjoitetaan.

Tekstiviestissä on sen sijaan mukana tunnusluku, joka toisessa viestissä pyydetään kertomaan. Näin ei tule kuitenkaan tehdä, vaan viestit tulee jättää huomiotta ja poistaa. Huijauksen yhteydessä WhatsApp-sovellus esittää käyttäjälleen varoitusviestin, jossa se toteaa saaneensa pyynnön sovelluksen rekisteröintikoodista. Sovellus varoittaa antamasta koodia kenellekään, mutta kokemattomat käyttäjät eivät ole tätä varoitusta kuitenkaan ymmärtäneet.

Huijaukseen lankeamisen myötä kannattaa kertoa kavereille pikaisesti tapahtuneesta muissa sosiaalisen median kanavissa ja kertoa, ettei käyttäjän WhatsApp ole hänen hallinnassaan. Sama huijaus on ollut liikkeellä jo pitkään, ja esimerkiksi Espanjassa se levisi nopeasti viime helmikuussa.