Maailmanlopun bunkkerien kysyntä kasvoi rajusti koronapandemian myötä

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuosi 2020 on ollut epävarmaa aikaa erityisesti maailmanlaajuiseksi levinneen koronapandemian ansiosta. Maailmanlaajuisen kriisin myötä kylmän sodan aikana suosittujen maanalaisten bunkkereiden kysyntä on jälleen lisäätynyt pahinta pelkäävien ihmisten keskuudessa.

Yhdysvaltojen Pohjois-Dakotassa sijaitsee Vivos xPoint -projektin noin 46 000 neliömetrin kokoinen alue, jota kuvaillaan maailman suurimmaksi survivalistibunkkeriyhteisöksi. Entisellä sotilasalueella sijaitsee 575 maanalaista betonibunkkeria, jotka pitävät sisällään 200 neliömetrin edestä asuintilaa. Vivos-yhtiön mukaan yhtiön tuotto on kuluneen vuoden aikana kasvanut 500 prosentilla ja bunkkereihin liittyvät kyselyt jopa 2 000 prosentilla.

Vivosin perustaja Robert Vincinon mukaan jokainen suoja kestää noin 225 000 -kiloisen pommin räjähdyksen, ja yksi perhe kykenee asumaan maan alla ainakin vuoden ajan. Bunkkerit on varustettu nukkumatilojen lisäksi muun muassa kuntosaleilla, leikkaussaleilla ja jopa selleillä hätätilanteiden varalta. Halvimmat suojat maksavat noin 48 000 euroa, kun taas parhaimmin varustetuista bunkkereista saa pulittaa 147 000 euroa.

Vincino kertoo 9News-uutissivustolle saaneensa idean bunkkereista vuonna 1982 kuultuaan päänsä sisällä äänen, joka kehotti häntä pelastamaan tuhansia ihmisiä maanalaisiin bunkkereihin. Mies uskoo toisten ihmisten olevan virusta suurempi uhka, ja hän kuvailee maailmanlopun bunkkereiden myymistä humanitaariseksi selviytymisprojektiksi.