Lahjavinkit kalaruokien ystäville – näitä tarvitaan jo joulunpyhinä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Monet ovat päättäneet hankkia pukinkonttiin ainoastaan tarpeellista tavaraa ja sekin paikallisen yrittäjän kivijalkaliikkeestä. Kalaruokien ystäviä kannattaa muistaa lahjoilla, joista on hyötyä jo joulunpyhien juhla-aterioiden valmistamisessa.

Pro Kala ry on nyt vinkannut parhaat lahjaideat. Listalle pääsevät fileointiveitsi, ruotopinsetit, kalapiikki, mausteet, kalaruokien keittokirjat ja erilaiset lahjakortit kauppahallien kalatiskeille tai kalastusvälinekauppoihin.

– Fileointiveitsi tai fileerausveitsi ei ole välttämätön kalan valmistamseen, mutta usein se on avuksi. Hyvän fileointiveitsen terä on joustava. Veitsen terän kokoon kannattaa kiinnittää huomiota: isot lohivonkaleet tarvitsevat isomman veitsen kuin pienemmät ahvenet. Jos lahjan saaja on vaikka innokas onkija ja saaliina on usein pienempiä kaloja, ei veitsen kannata olla suurin mahdollinen.

– Kaupoista löytyy useita valmismausteseoksia, jotka on tarkoitettu juuri kalalle. Kalamausteohjeita löytyy myös netistä, joten sellaisen voi tehdä itse. Kaunis purkki ja käsin kirjoitettu etiketti tekevät lahjasta erityisen. Maustamisen kulmakivillä suolalla ja pippurilla pääsee myös pitkälle: laadukkaat maustemyllytkin ovat siis hyvä lahjaidea.