Meteorologit lupaavat ilouutisia: ”Jouluaattona lunta suuressa osassa Suomea”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Valkoinen joulu on kaikkien suomalaisten haave. Kotimaassamme lumi kuuluu punanutun tulopäivään ja valkoisesta joulusta lauletaan ja tarinoidaan perinteisesti juhlapyhinä. Viime vuonna lunta oli jouluna ainoastaan maan pohjoisemmissa osissa. Nyt asiaan voi tulla muutos.

– Jouluaatto on valkea suuressa osassa maata, mutta etelä- ja länsirannikolla lunta ei ole tai sitä on hyvin vähän vähäisten lumi- tai räntäkuurojen ansiosta, summaa meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta, mutta lupaa, että jouluaattona päivän lämpötilan nollaraja kulkee Kymenlaaksosta Pirkanmaan kautta Pohjanmaalle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan aatonaattona eli keskiviikkona Suomeen saapuu sadealue, joka leviää suureen osaan maata. Sade alkaa vetenä länsirannikolla, mutta muuttuu yöllä laajalti lumeksi. Keskiviikon aikana lunta kertyy suurimmassa osassa maata 4-8 senttimetriä ja ajokeli on huono.

– Ainoastaan länsirannikolla sateet tulevat enimmäkseen vetenä tai räntänä. Sadealueen jälkipuolella maan etelä- ja länsiosassa sää on melko lauhaa ja lämpötila nousee nollan yläpuolelle mikä sulattaa vastasatanutta lunta.