Maapallolla on nyt enemmän ihmisten tuotoksia kuin luonnon biomassaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihminen on verrattaen lyhyen historiansa aikana ehtinyt valmistamaan maailmaan melkoisen määrän materiaa. Nyt tutkijat arvioivat ihmivalmisteisten materiaalien ylittävän painossaan jo kaiken Maapallolta löytyvän elollisen.

Kaikki elävät ihmiset, eläimet ja kasvit kattavan Maapallon biomassan arvioidaan painavan noin 1 100 000 000 000 tonnia, eli noin 1,1 teratonnia. Isreaelin Weizmannin tiedeinstituutin tuoreen arvion perusteella ihmisten valmistaman materiaalin määrä ylittää sen vuonna 2020. Vielä 1900-luvun alussa ihmisten valmistaman materiaalin paino vastasi CNN-uutissivuston mukaan vain noin kolmea prosenttia Maapallon biomassasta.

Yhteensä ihmiset valmistavat vuodessa materiaalia noin 30 000 000 000 tonnin, eli 30 gigatonnin edestä, eikä luvussa oteta huomioon edes ihmisten tuottamien jätteiden määrää. Suurin osa ihmisten valmistamasta materiaalista käytetään rakennuksiin ja teihin. Biomassasta 90 prosenttia koostuu puolestaan kasvillisuudesta, kun taas eläin- ja ihmiskunnan massa mahtuu jäljelle jääviin 10 prosenttiin.