Ilotulitteiden suosio laskenut – uutta vuotta juhlitaan ympäristöystävällisemmin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Luonto, eläimet ja etenkin linnut kärsivät ilotulitteista. Ihmiset ovat vaihtaneet viime vuosina yhä useammin raketit ja ilotulitteet uudenlaisiin vaihtoehtoihin, kuten valojen avulla tapahtuviin ohjelmanumeroihin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo, että ainoastaan 13 prosenttia suomalaisista tuhlaa enää rahojaan ilotulitteisiin. Muutama vuosi sitten luku oli vielä 25 prosenttia. Ihmiset tiedostavat ilotulitteiden vaarat aiempaa paremmin.

Tukes muistuttaa, että ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02. Käyttöohjeet kannattaa lukea jo kotona ennen kuin lähtee ilotulitteita ampumaan, jotta ei toimi väärin ja aiheuta vahinkoa itselleen tai muille ihmisille. Ilotulitteita ampuessa pitää muistaa noudattaa suojaetäisyyksiä.

Ilotulitteet aiheuttavat harmia erityisesti nukkumassa oleville linnuille, jotka saattavat säikähdyksissään lentää itsensä hengiltä pamausten ja välkkeiden jälkeen. Ilotulitteiden ampuminen olisi hyvä sijoittaa yhteen ja samaan paikkaan kauemmaksi asutuksesta ja puustosta. Uutta vuotta voi juhlia myös muulla tapaa kuin ruutia räjäyttelemällä.