Japani kehittelee puisia satelliitteja – yrittää vähentää avaruusromun määrää

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nykyiset satelliitit valmistetaan yleensä pääosin alumiinista, mutta nyt Japani on siirtymässä luonnossa hajoavaan materiaaliin. Maassa kahitellään parhaillaan puusta valmistettuja satelliitteja.

Kioton yliopisto on yhdistänyt voimansa japanilaisen metsäyhtiö Sumitomo Forestryn kanssa. Tavoitteena on valmistaa puusta satelliitteja, jotka kestäisivät äärimmäisissäkin olosuhteissa. Mikäli tässä onnistutaan, saatetaan ensimmäiset puiset satelliitit lähettää kiertoradalle jo vuonna 2023.

Puisilla satelliiteilla olisi BBC:n mukaan tarkoitus vähentää avaruusromun määrää. Nykyiset satelliitit vapauttavat maahan palatessaan ilmakehään vaarallisia sekä saastuttavia yhdisteitä, ja niistä irtoavat osat voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Puusta valmistetuista satelliiteista ei sen sijaan vapautuisi haitallisia kaasuja, ja ne todennäköisesti ehtisivät palaa ennen maahan osumista.