Tutkimus: Pandemia lisännyt rajusti digitaaliset maksupetoksia

Digi · Terhi Piiroinen

Pandemia on ohjannut ihmisiä yhä vahvemmin asioimaan verkossa. Samanaikaisesti maksamista helpottavien palvelujen, kuten digitaalisten lompakkojen, pikamaksujen ja suoraveloitusten yleistyminen ovat johtaneet petosyritysten kasvuun. Liiketoimintaohjelmistojen ja -palvelujen markkinajohtaja SAS on tutkinut petosyritysten määrää.

Tutkimusraportin mukaan maksupetosyritykset kasvoivat joulukuun 2019 ja syyskuun 2020 välillä lähes 35 prosenttia. SASin asiantuntijan mukaan rikolliset hyödyntävät nyt erityisesti hybridimetodeja, joista yksi yleinen esimerkki on tavaran nouto liikkeestä väärennetyllä verkkokaupan ostokuitilla. Tutkimusta varten haastateltiin 120 johtajaa 20 eri maasta.

– Lähes kaikki haastateltavat vahvistivat, että petosmäärät ovat nousussa, ja syynä siihen pidetään erityisesti uusien digitaalisten maksutapojen yleistymistä. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että rikolliset jakavat avoimemmin tietoa järjestelmien haavoittavuuksista keskenään kuin maksutoimijat, SASin Suomen toimitusjohtaja Kimmo Havu toteaa.

Toimijoiden olisi kyettävä yhdistämään paremmin ihmisten henkilötiedot erilaisiin maksutapahtumiin. Rikolliset hyödyntävät kauppiaiden hyväuskoisuutta tavaroiden palautusoikeuksien ja saapumattomien lähetysten suhteen.