Terveydenhuolto huolestui – koronatestien määrät vähentyivät dramaattisesti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa on huolestuttu koronavirustestien kävijämääristä. Joulun ja uudenvuoden aikaan koronavirustestiin hakeutuneiden määrä väheni huomattavasti. On mahdollista, että oireista huolimatta moni on jättänyt menemättä testiin.

– Ihmisten liikkuminen pyhien aikaan ei ole vähentynyt ja sen vuoksi meillä terveydenhuollossa on huoli siitä, että tartuntoja on jäänyt toteamatta. Tämä voi johtaa epidemian äkilliseen pahentumiseen. On tärkeää, että testiin mennään välittömästi, jos on mitään koronavirustartuntaan viittaavia oireita, sanoo HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Testiin on syytä mennä, jos on 1) akuutti hengitystieinfektio (yksikin oire riittää: kuume, yskä, kurkkukipu, kurkun karheus, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, lihaskivut) tai 2) ripuli, pahoinvointi tai oksentelu ilman muuta selkeää syytä.