Suomalaisten lomahaaveet selvitettiin – tässä ovat unelmakohteet

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koronakriisin ensimmäinen vuosi alkaa olla pian takana, ja tällä hetkellä enää kolmannes suomalaisista arvelee matkustavansa koronakriisin jälkeen samaan tapaan kuin ennen sitä. Pandemian jälkeen suomalaisten lomamatkat suuntautuvat usein kotimaahan tai lähellä oleviin ulkomaan kohteisiin, mutta unelmamatkakohde olisi kaupunkiloma Etelä- tai Keski-Euroopassa.

Ifin teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että keskivertoa useammin ulkomaille aikovat suunnata Uudellamaalla ja muualla Etelä-Suomessa asuvat. Joka kymmenes aikoo vähentää lentomatkustamista ja yhtä usea lisätä matkailua omalla autolla. Kaikista suomalaisista seitsemän prosenttia aikoo jättää matkustamisen kokonaan väliin. Toisaalta alle 30-vuotiaista hieman useampi kuin joka kymmenes suunnittelee toteuttavansa unelmiensa lomamatkan, josta on aina haaveillut.

Koronatalven keskellä suomalaiset haaveilevat eniten kaupunkilomasta Etelä- tai Keski-Euroopassa. Seuraavaksi yleisimmin unelmamatka olisi rantaloma Etelä-Euroopassa, kuten Kreikassa, Espanjassa tai Kanarialla, tai kaukomatka johonkin rantalomakohteeseen. Neljänneksi suosituimmaksi haaveeksi nousee matka Lappiin.

Samalla selvisi, että suomalaiset eivät tiedä mitä matkavakuutus korvaa pandemiatilanteessa. Peräti kaksi kolmesta ei osaa ottaa asiaan lainkaan kantaa. Vain reilu kymmenes arvelee, että matkavakuutus korvaa tutkimukset ja hoidot, jos sairastuu koronaan matkalla. Vakuutus on myös pandemian aikana normaalisti voimassa. Tutkimuksen toteutti YouGov.

Suomalaisten unelmien matkakohteet

Kaupunkiloma Etelä- tai Keski-Euroopassa (16 %)Rantaloma Etelä-Euroopassa (14 %)Kaukomatka rantalomakohteeseen (14 %)Lapin matka (10 %)Kaukomatka kaupunkilomakohteeseen (7 %)Muu kotimaan kohde (6 %)Matka muihin Pohjoismaihin tai Baltian maihin (5 %)Risteilymatka (5 %)