Miehen Bitcoin-lompakossa 215 miljoonaa euroa – unohti sen salasanan

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaliforniasta kantautuva uutinen toimii hyvänä muistutuksena siitä, miksi salasanat on hyvä pitää muistissa. Eräs Yhdysvaltoihin Saksasta muuttanut ohjelmoija on nimittäin saattanut menettää hukatun salasanan vuoksi satojen miljoonien eurojen edestä bitcoineja.

Stefan Thomas kertoo saaneensa 7 002 bitcoinia palkkiksi vuonna 2011 tekemästään videosta. Bitcoinien arvon noustua summa olisi nykyään noin 215 miljoonan euron arvoinen. Valitettavasti hän on hukannut bitcoin-lompakon avaimen sisältävän IronKey-kiintolevynsä salasanan.

Thomas on kokeillut kahdeksaa eri muunnosta yleisimmin käyttämistään salasanoista kuitenkaan onnistumatta, ja nyt jäljellä on vain kaksi yritystä. Kymmenen epäonnistuneen salasanan syöttämisen jälkeen IronKey sulkee sisältämänsä tiedot ikuisiksi ajoiksi. Ohjelmoija kertoo luovuttaneensa IronKeyn turvalliseen laitokseen mielenterveytensä säilyttämiseksi, toivoen koodinmurtajien voivan vielä auttaa häntä.

Thomas ei ole ainoa, joka on saattanut unohtuneen bitcoin-salasanan vuoksi menettää suuriakin summia rahaa. The New York Times -lehden mukaan arviolta noin 115 miljardin euron edestä bitcoineja on parhaillaan hukassa lompakoissa, joiden sisältöön ei syystä tai toisesta päästä käsiksi.