Poliisin muistilista talviautoilijalle: ”Aikaista herätyskelloa ja ota pelivaraa”

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Liikenteessä nähdään nyt laiskojen kuljettajien igluautoja, joiden tuulilasiin on puhdistettu lumesta vain pieni tiirailuaukko. Tällaisen auton kuljettaja vaarantaa sekä oman että muiden ajoturvallisuuden. Poliisi on laatinut nyt muistilistan talviautoilijoille.

– Talviliikenteessä tarvitaan ylimääräistä malttia!, tokaisee komisario Ilkka Kantola, joka teki talviautoilijalle oman muistilistan lumen ja pakkasen keskelle.

– Aikaista herätyskelloa, jotta aamulla ehdit kaapia tuulilasin puhtaaksi ja työmatkaa jää vähän pelivaraa.

– Jos auton ikkunat ovat jäässä, käynnistä ensin auto, säädä lämmityslaite puhaltamaan tuulilasille, putsaa tuulilasi ja sivuikkunat. Putsaa tarvittaessa myös suuntavilkut ja valaisimet lumesta.

– Pudota konepelliltä ja katolta lumet, koska ne voivat kulkeutua tuulilasille ajon aikana tai jarrutettaessa. Etenkin suurempien ajoneuvojen osalta kannattaa muistaa, että autoilija on vastuussa autonsa katolta putoavan lumen tai jään aiheuttamista vaurioista muille ajoneuvoille.

– Kopistele mahdolliset lumet vaatteista ja jalkineista, koska autossa sulaessaan ne höyrystyvät ja saattavat jäätyä tuulilasiin.

– Muista, että talvikelillä pysähdysmatkat ovat huomattavasti pidempiä kuin kesällä. Liikenteessä täytyy varoa myös muita autoja, joiden lasit ovat heikosti putsattuja.

– Puutteellisesti putsatusta lasista saattaa kotipihassa nähdä kohtuullisesti läpi, mutta auringon paiste tai vastaantulijoiden valot voivat vaikuttaa näkyvyyteen.

– Autossa on hyvä olla mukana talviaikaan apukäynnistyskaapelit, hinausköysi, tuulilasin pesurin säiliössä riittävän ”pakkasenkestävää” pesunestettä ja lisäystä varten nestettä pienessä kanisterissa. Lumiharja ja ikkunaraappa ovat tarpeellisia varusteita.

– Pukeudu lämpimästi tai varaa lämmintä vaatetta mukaan, koska auto jäähtyy nopeasti pakkasella moottorin sammuessa.

– Huolehti, että autosta löytyy varoituskolmio ja heijastinliivi onnettomuuden tai muun matkan keskeytyksen turvaksi.