Suomalaisille noottia – biojätteen lajittelua parannettava

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen ympäristöministeriö on nyt herätellyt suomalaisia biojätteen lajitteluun. Syynä on se, että ainoastaan 40 prosenttia biojätteestä päätyy oikeaan paikkaan. Kotitalouksien ruokahävikki vastaa noin 100.000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä. Eli nyt ei puhuta pienestä asiasta ja biojätteen lajittelussa on paljon parannettavaa.

Kyse on laiskuudesta. Kotitalouksissa ei myöskään tunneta biojätteen lajittelun hyötyjä ja jätteen jatkokäyttöä. Jätteen syntymistä ei tunnisteta eikä omia lajittelurutiineja osata muuttaa. Suomessa on aloitettu uusi kampanja Rakasta joka murua, joka kannustaa suomalaisia vähentämään ruokahävikkiä ja lajittelemaan biojätettä kotona, työpaikalla ja lomalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana.

Lajitellusta biojätteestä tehdään Suomessa biokaasua, lannoitevalmisteita maa- ja metsätalouden käyttöön ja multaa viherrakentamiseen. Jos kaikki kotitalouksien tuottama biojäte lajitellaan ja käsitellään biokaasuksi, saadaan biokaasua 90 000 kaasuautoon. Muun jätteen joukossa biojäte menee hukkaan, heikentää muiden materiaalien kierrätysmahdollisuuksia ja vähentää poltettavasta sekajätteestä saatavan energia määrää.