Miesten kohtaamasta väkivallasta vaietaan – suurin riski vaanii kaduilla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Miesten hyvinvoinnin puolesta puhuva Miessakit ry on tutkinut, kuinka paljon miehet kohtaavat väkivaltaa. Normaalia väkivaltaa – miehet katuväkivallan kokijoina -kyselyyn vastanneista lähes 2.000 miehestä liki kaikki olivat kokeneet fyysistä väkivaltaa.

Yli puolet kertoi henkisestä väkivallasta. Väkivallan yleisimpiä seurauksia olivat fyysiset vammat, joita oli saanut yli 60 prosenttia vastaajista. Väkivalta aiheutti myös psyykkisiä oireita: yli puolet kertoi tuntevansa vihaa ja liki puolet ahdistusta. Useimmissa tapauksissa tekijä oli entuudestaan tuntematon mies.

– Omalla käytöksellä ei aina ole väkivallan kohteeksi joutumisen kanssa mitään tekemistä. Toisinaan nyrkki vain läsähtää sattumanvaraisen vastaantulijan naamaan. Väkivaltaisen teon taustalla on usein koettua väkivaltaa. Pieni vastaajajoukko kertoikin väkivallan olevan ainoa ratkaisu siltä suojautumiseen. Kuitenkin lähes kaikkia vastaajia yhdisti seuraava piirre: harva haluaa saada turpaansa, väkivaltatyöntekijä Jussi Pekkolasanoo.

Vastaajien mielestä muutos on osin miesten omalla vastuulla. Osa kyselyyn vastanneista miehistä oli lopen kyllästynyt rooliin, jossa miehen tulee vain kestää väkivaltaa tai vastata siihen voimalla. Väkivalta ja ”miehekkyys” tulisi erottaa entistä selvemmin toisistaan. Raportin julkaisemisesta voit lukea täältä.