Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy selvitystilaan – Kela kartoittaa asiakkaidensa avuntarvetta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy on asetettu selvitystilaan. Vastaamon mukaan yhtiön toiminta ja terapeuttien vastaanotot jatkuvat selvitystilan ajan. Kela selvittää parhaillaan, miten päätös vaikuttaa Kelan asiakkaisiin. Kelan tavoitteena on, että Vastaamon asiakkaiden terapiasuhteet jatkuisivat saman terapeutin kanssa. Myös Vastaamo on ilmoittanut, että sen ensisijaisena tavoitteena on varmistaa asiakkaiden hoidon jatkuvuus.

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden arkaluonteisia tietoja vuodettiin nettiin. Kyseessä on ollut hakkereiden organisoima kiristystoimenpide, jonka avulla rikolliset yrittävät saada lunnaita. Taho vaati 450.000 euroa eli 40 bitcoinia. Alustavien laskelmien mukaan Vastaamon toiminnan mahdollinen päättyminen vaikuttaa noin 2.800 Kelan asiakkaaseen. Näistä noin 180 on vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaita ja noin 2.600 kuntoutuspsykoterapian asiakkaita.

– Pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, että terapiasuhde jatkuu nykyisen terapeutin kanssa. Jos tämä ei ole mahdollista, autamme uuden terapeutin löytämisessä, sanoo osaamiskeskuksen päällikkö Mikko Toivanen Kelasta.

– Suhde asiakkaan ja terapeutin välillä on hyvin henkilökohtainen ja jo siksi terapiasuhteen jatkuvuus on erittäin tärkeää, kommentoidaan myös Vastaamosta.